Abilitatea câinilor de a empatiza cu oamenii a fost demonstrată științific

Getting your Trinity Audio player ready...

Vi s-a întâmplat vreodată ca atunci când vă simțeați rău, animalul de companie să vă fie cel mai aproape, de parcă ar avea un radar pentru tristețea voastră? Ei bine, nu sunteți singuri! Se pare că aceste mici (sau mari) creaturi pufoase sunt mult mai empatice decât ne-am fi imaginat. De-a lungul secolelor, relația dintre oameni și animalele de companie s-a transformat într-o conexiune strânsă, aproape magică, în care ele par să perceapă și să răspundă la emoțiile noastre ca niște adevărați terapeuți cu patru picioare.

Gândiți-vă la câinele care vine să vă lingă mâna atunci când sunteți supărați sau la pisica care toarce și se lipește de voi în momentele de anxietate. Aceste interacțiuni par să reflecte o capacitate uimitoare de contagiune emoțională. Și nu sunt doar câinii și pisicile – chiar și caii și porcii domestici pot să simtă când ceva nu este în regulă. Deci, când, cățelușul de companie, vă privește cu ochi mari și triști în timp ce fredonați melodia de consolare preferată, nu este doar o coincidență!

Studiile recente ne spun că aceste animale adorabile nu doar că ne recunosc emoțiile, dar și le reflectă. Întrebarea rămâne: este această abilitate înnăscută sau dobândită? Și de ce unii câini par să fie adevărați experți în citirea emoțiilor, în timp ce alții se uită la noi de parcă am vorbi în limbi străine?

Un studiu recent, publicat în revista Animal Behaviour, explorează ideea că abilitatea câinilor de a simți durerea oamenilor ar putea fi înnăscută și rezultată din secole de co-evoluție cu oamenii. În cadrul acestui studiu, cercetătorii au comparat răspunsurile câinilor și porcilor domestici la sunetele de plâns și fredonat ale oamenilor.

Astfel, dealungul timpului cercetătorii au observat cum, caii se opresc și ascultă mai mult timp mârâiturile umane decât râsul iar porcii domestici răspund mai puternic la sunetele produse de oameni decât mistreții sălbatici. Dar studiile care testează dacă animalele doar reacționează la sunete ciudate umane sau sunt capabile de contagiune emoțională adevărată – abilitatea de a interpreta și reflecta stările emoționale ale oamenilor – sunt rare. Majoritatea animalelor pot reflecta cu acuratețe doar sentimentele altor membri ai speciei lor. Însă studiile au arătat că câinii (Canis familiaris) pot oglindi emoțiile oamenilor din jurul lor.

O întrebare este dacă această contagiune emoțională este înrădăcinată în “semnale vocale universale ale emoției” care pot fi înțelese de toate animalele domestice sau este specifică animalelor de companie, precum câinii. Pentru a testa acest lucru, cercetătorii au comparat răspunsul la stres al câinilor și porcilor domestici (Sus scrofa domesticus) la sunetele umane.

Sunete domestice

Ca și câinii, porcii domestici sunt animale sociale care sunt crescute de la o vârstă fragedă în preajma oamenilor. Dar, spre deosebire de câini, porcii au fost ținuți ca animale de fermă pentru majoritatea istoriei lor cu oamenii. Așadar, dacă contagiunea emoțională poate fi învățată doar prin apropierea de oameni, porcii domestici ar trebui să răspundă în moduri similare cu câinii.

Echipa a recrutat proprietari de câini sau porci din întreaga lume și i-a pus să se filmeze într-o cameră cu animalele lor, în timp ce redau sunete înregistrate de plâns sau fredonat. Cercetătorii au numărat apoi numărul de comportamente de stres – cum ar fi plânsul și căscatul la câini, și mișcările rapide ale urechilor la porci – manifestate în timpul experimentului.

Așa cum era de așteptat, câinii erau “foarte, foarte buni la a capta conținutul emoțional al vocalizărilor noastre”, spune co-autoarea studiului, Paula Pérez Fraga, cercetător în comportamentul animalelor la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta. Câinii deveneau stresați când auzeau plânsul și erau în mare parte neafectați de sunetul de fredonat. Cu toate acestea, deși porcii experimentau un anumit nivel de stres când erau expuși plânsului, comportamentul lor sugera că fredonatul era mult mai stresant. Acest lucru ar putea fi pentru că porcii nu interpretează plânsul ca o emoție negativă, spune Natalia Albuquerque, etolog cognitiv la Universitatea din São Paulo, Brazilia. Fredonatul, totuși, ar putea fi “foarte ciudat” pentru porci, care “nu știu cum să-l proceseze”.

Descoperirile sugerează că, în comparație cu animalele de fermă, animalele de companie ar putea avea o contagiune emoțională mai puternică cu oamenii, adaugă ea. Dar ea avertizează că sunt necesare mai multe cercetări. “Porcii sunt foarte sensibili,” spune Albuquerque. “Mă așteptam să descopăr că și porcii ar arăta contagiune emoțională.”

Și Fraga este de acord. “Nu spunem că porcii sunt capabili de contagiune emoțională,” spune ea. “Povestea este despre cât de buni erau câinii, nu despre cât de răi erau porcii.”

Această sferă fascinantă de cercetare nu doar că ne ajută să înțelegem mai bine legătura specială dintre oameni și animalele de companie, dar și deschide noi perspective asupra modului în care aceste creaturi minunate contribuie la bunăstarea noastră emoțională. Așa că, data viitoare când prietenul vostru blănos vine să vă țină companie într-o zi proastă, amintiți-vă că nu sunteți singuri – aveți un partener de nădejde care empatizează cu voi mai mult decât ați crede!